ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

Αιτίες της κιρσοκήλης

Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται όταν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος από το φλεβικό δίκτυο του όρχι στο κύριο κυκλοφορικό σύστημα καταστρέφονται ή είναι ελαττωματικές. Αναποτελεσματική ροή του αίματος προκαλεί τη διεύρυνση (διαστολή) της φλέβας.

 

Κιρσοκήλη: Επίπτωση και επιπολασμός

Η επίπτωση της κιρσοκήλης είναι 10-20% και η κατάσταση εξελίσσεται κάποια στιγμή γύρω από την εφηβεία. Η ξαφνική ανάπτυξη της κιρσοκήλης σε έναν μεγαλύτερο άνδρα μπορεί να υποδεικνύει μια οπισθοπεριτοναϊκή μάζα που εμποδίζει την σπερματική φλέβα, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο Περίπου το 40% των υπογόνιμων ανδρών έχουν κιρσοκήλη και μεταξύ των ανδρών με δευτερογενή υπογονιμότητα - όσοι είναι πατέρες ενός παιδιού, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν δεύτερο, η επίπτωση μπορεί να φθάνει έως και το 80%.

 

Η διάγνωση της κιρσοκήλης

Μεγάλες κιρσοκήλες μπορεί να φανούν με γυμνό μάτι. Μεσαίου μεγέθους κιρσοκήλη μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, με τη ψηλάφηση της περιοχής. Αν ένας ασθενής είναι ύποπτο ότι έχει κιρσοκήλη πρέπει να εξεταστεί όρθιος, καθώς η κιρσοκήλη είναι περισσότερο εμφανής σε αυτή τη θέση απ’ ότι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση. Μικρές κιρσοκήλες μπορεί να αποκαλυφθούν με τη διενέργεια Doppler υπερηχογραφίας. Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος του σπερμοδιαγράμματος, καθώς στην κιρσοκήλη έχουμε χαρακτηριστικές αλλοιώσεις την "ολιγοασθενοτερατοσπερμία".

 

Η θεραπεία της κιρσοκήλης

Εάν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός και η στειρότητα δεν είναι ζήτημα, δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει θεραπεία. Εάν η ενόχληση είναι ήπια  μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση φορώντας ένα αθλητικό εσώρουχο υποστήριξης, κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας ή άσκησης.

 

Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κιρσοκήλης

Εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία του όρχι (σπάνια) ή αν η κατάσταση προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο) θα συστηθεί η χειρουργική επέμβαση. Η κιρσοκήλη μπορεί να διορθωθεί μέσα από μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται απολίνωση σπερματικών φλεβών.

 

Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται:

 

Μικροχειρουργική Απολίνωση

Συνήθως απαιτεί γενική ή τοπική αναισθησία. Στη διαδικασία αυτή, γίνεται μια τομή 2 έως 3 εκ. στο κάτω μέρος της κοιλιάς λίγο πιο πάνω από τον όρχι και ο  χειρουργός χρησιμοποιώντας ειδικά μεγεθυντικά γυαλιά απολινώνει τις διευρυμένες φλέβες. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών και υποτροπής της κιρσοκήλης. Ο ασθενής συνήθως μπορεί να επανέρθει πλήρως στις δραστηριότητές του μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική αποκατάσταση

Είναι μια τεχνική κατά την οποία ο χειρουργός εισάγει μια μικροσκοπική κάμερα  μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, διαμέσου μιας μικρής τομής. Χρησιμοποιώντας την κάμερα για να εντοπίσει τη κιρσοκήλη, ο χειρουργός απολινώνει με ειδικά εργαλεία τις διεσταλμένες φλέβες.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και η ανάκτηση των δραστηριοτήτων περίπου 2 ημέρες.

 

Ο Εμβολισμός

Είναι μια χειρουργική διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Γίνεται κυρίως σε υποτροπή της κιρσοκήλης. Ένας μικρός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται από τη μηριαία έως τη νεφρική φλέβα και γίνεται έγχυση σκληρυντικής ουσίας στην αρχή της σπερματικής φλέβας.

Η κιρσοκήλη είναι μια μάζα από διευρυμένες και διεσταλμένες φλέβες που αναπτύσσεται στο σπερματικό τόνο εντός του οσχέϊκου σάκου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από φλέβες, αρτηρίες, λεμφικά αγγεία, τα νεύρα, και τον αγωγό (σπερματικό πόρο), που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις. Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος στις φλέβες αυτές είναι εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν αποχετεύεται αποτελεσματικά, προκαλώντας πρήξιμο στις φλέβες πάνω και πίσω από τους όρχεις με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων. Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλει στην υπογονιμότητα καθώς η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φυσιολογική παραγωγή σπέρματος στους όρχεις (σπερματογένεση).

 

Μία κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όρχι ή αμφoτερόπλευρα, αλλά σε περίπου 85% των περιπτώσεων αναπτύσσεται στο αριστερό όρχι.

Χειρουργός Ουρολόγος, FEBU, Α. Διευθυντής

Ουρολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας