Οι γυναίκες και οι άνδρες που πρέπει να πηγαίνουν αμέσως στην τουαλέτα όταν αισθανθούν την επιθυμία για ούρηση αλλιώς λερώνονται, οι γυναίκες που χάνουν ούρα όταν γελούν ή κάνουν γυμναστική ή φτερνίζονται, είναι όλοι περιπτώσεις ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά την επίπτωση της ακράτειας ούρων στη ζωή τους.

 

Αυτή η ακούσια απώλεια ούρων που είναι άλλωστε και ο ορισμός της ακράτειας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες ενός ατόμου και να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Τα άτομα αυτά απομονώνονται σιγά σιγά κοινωνικά, γιατί δε μπορούν να βγουν από το σπίτι με το φόβο πως θα βιώσουν επεισόδιο απώλειας ούρων μπροστά σε άλλους. Τα ηλικιωμένα άτομα δεν αφήνουν τα εγγόνια τους και τα παιδιά τους να τα αγκαλιάσουν με το φόβο ότι μυρίζουν ούρα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ακράτεια, τότε αυτή η δυσλειτουργία θα γίνει μόνιμη κατάσταση και το άτομο θα οδηγηθεί στην απομόνωση και στην κατάθλιψη.

 

Η ακράτεια ούρων διακρίνεται στην επιτακτική ακράτεια (σε εκείνη δηλαδή που ο ασθενής, άνδρας ή γυναίκα, εάν δεν πάει άμεσα στην τουαλέτα δε θα μπορέσει να συγκρατήσει τα ούρα του και θα βρέξει τα ρούχα του), στην ακράτεια από προσπάθεια (σε εκείνη που ο πάσχων θα χάσει ούρα όταν αυξηθεί απότομα η ενδοκοιλιακή πίεση με ποικίλες αφορμές ή δραστηριότητες, φτάρνισμα, βήχας, γέλιο, γυμναστική, έγερση από καρέκλα κλ.π.). Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ειδών ακράτειας αποτελεί την μεικτού τύπου ακράτεια, με συμπτώματα και από τις δύο κατηγορίες. Τέλος, υπάρχει και η ακράτεια από υπερπλήρωση που στην κυριολεξία η ουροδόχος κύστη αφού γεμίσει με ούρα τα οποία ο ασθενής δεν μπορεί να αποβάλλει από μόνος του, ξεχειλίζει και έχουμε μια συνεχή απώλεια ούρων.

 

Κύριο μέλημα της αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων είναι να επιστρέψει το άτομο στην καθημερινότητα του και να χαρεί τη ζωή όπως οι συνάνθρωποι του. Ευτυχώς στις μέρες μας, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και η εγκράτεια ούρων μπορεί να εξασφαλιστεί με ποικίλους τρόπους. Στην επιτακτική ακράτεια τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα είναι ο πιο απλός τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εάν οι παρενέργειες δεν κάνουν ανεκτή τη θεραπεία, τότε οι ενδοκυστικές εγχύσεις ΒΟΤΟΧ έχουν άριστα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Στην ακράτεια από προσπάθεια, η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης και η εκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

 

Στην καθημερινή ζωή τώρα και μέχρι να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ακράτειας υπάρχουν λύσεις που έχουν ως στόχο να είναι στεγνό το άτομο, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να μην απομονώνεται από τους φίλους του ή την οικογένεια του.

 

 

Επίσης, υπάρχουν ειδικές πάνες για την απώλεια ούρων, ώστε το άτομο να μπορεί να βγει άφοβα από το σπίτι του μέχρι να αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημά του.

 

Οι λύσεις για την ακράτεια ούρων είναι πολλές στις μέρες μας. Είναι σημαντικό το άτομο να μην κλειστεί στον εαυτό του με το πρόβλημα, αλλά να απευθυνθεί σε έναν ειδικό Ουρολόγο για τη θεραπεία του.

 

 

Η ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Χειρουργός Ουρολόγος, FEBU, Α. Διευθυντής

Ουρολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας