ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΟΜΗ

Η περιτομή  με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να καλύπτεται από το σχέδιο της ασφάλισης υγείας σας.Αν θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη διαδικασία μπορείτε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με το γιατρό σας.

Φίμωση είναι η ρίκνωση της ακροποσθίας σε τέτοιο βαθμό ώστε η αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλής) του πεόυς να είναι  δύσκολη ή και αδύνατη. Ακροποσθία είναι τo αναδιπλωμένο δέρμα στην άκρη του πέους που παρέχει προστασία στο άνοιγμα της ουρήθρας του πέους και στη βάλανο. Με την περιτομή αφαιρείται όλη η ακροποσθία που περιβάλλει το άκρο του πέους.

 

Η περιτομή μπορεί να εκτελεστεί για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς ή ιατρικούς λόγους και συνήθως πραγματοποιείται σε νεογνά. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι και ενήλικες αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν αυτή την επέμβαση, λόγω των επίμονων λοιμώξεων της ακροποσθίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ή του πόνου και της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της στύσης.

 

Οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού και προστατεύονται καλύτερα έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών αργότερα στη ζωή. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας η περιτομή των ενηλίκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV κατά 50 τοις εκατό.

 

Τα οφέλη της περιτομής:

 

  • Ευκολότερη υγιεινή.
  • Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Πρόληψη των προβλημάτων του πέους. Περιστασιακά, η ακροποσθία μπορεί να στενέψει τόσο πολύ που να είναι δύσκολο ή αδύνατο να τραβηχτεί προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της κεφαλής του πέους και σε δυσκολία στην ούρηση.
  • Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πέους.
  • Αν και ο καρκίνος του πέους είναι πολύ σπάνιος, είναι λιγότερο συχνός σε περιτομημένους  άνδρες.
  • Μειωμένος κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 

Για τους λόγους αυτούς  όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τη διαδικασία αυτή.

 

Περιτομή. Διαδικασία Ενηλίκων

Εφαρμόζεται μέθη ή τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το πέος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά. Γίνεται με τον κλασσικό τρόπο πού φαίνεται στην εικονογράφηση, ή με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για λιγότερη αιμορραγία και καλύτερη επούλωση. Η διαφορά της μεθόδου αυτής με τις ήδη υπάρχουσες, είναι η ταχύτερη χειρουργική διαδικασία, καθώς και η απόλυτη και ταυτόχρονη αιμόσταση τη στιγμή της τομής, λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο σημείο επαφής του ηλεκτροδίου με τους ιστούς κατά την τομή. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω έχουμε τη μείωση του χειρουργικού χρόνου, του χρόνου επούλωσης, καθώς και βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ανεξάρτητα από το ποια τεχνική χρησιμοποιείται για την περιτομή του πέους ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από κάθε αυνανισμό ή σεξουαλική δραστηριότητα για δεκαπέντε ημέρες.

Χειρουργός Ουρολόγος, FEBU, Α. Διευθυντής

Ουρολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας