Καρκίνος του Προστάτη

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός όγκος στους ηλικιωμένους άνδρες στην Ευρώπη. Το ποσοστό εμφάνισης είναι μεγαλύτερο στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, ωστόσο το ποσοστό στη Νότια και Ανατολική αυξάνεται διαρκώς. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το ποσοστό επιβίωσης μετά την αντιμετώπισή του, χάρη στα νέα μέσα που έχουμε, αυξήθηκε πλέον από 73,4% στο 83,4%.

  Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, καθώς τον αυξάνει έως και 11 φορές ανάλογα με τον αριθμό του πρώτου βαθμού συγγενών που έχει νοσήσει από αυτόν.

   

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Η διάγνωση γίνεται με το συνδυασμό της δακτυλικής εξέτασης και του PSA. Το PSA είναι μία ουσία που εκκρίνεται από τα προστατικά κύτταρα και βρίσκεται αυξημένο όταν υπάρχει όγκος. Επειδή πολλές φορές αυξάνει και από άλλες αιτίες όπως η φλεγμονή (προστατίτιδα) ή την υπερτροφία του προστάτη, ένας συνδυασμός του ελεύθερου με το δεσμευμένο PSA στο αίμα μας προσανατολίζει ποιοι ασθενείς με αυξημένο PSA θα χρειασθεί να κάνουν βιοψία στον προστάτη.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, τον βαθμό κακοήθειας του όγκου και της επέκτασής του. Έτσι μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση με το PSA, φαρμακευτική αντιμετώπιση, ακτινοβολία του προστάτη ή χειρουργική αντιμετώπιση.

  Στη χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται τη τελευταία δεκαετία και η Ρομποτική προστατεκτομή.

  Σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες μάλιστα, το 80% των επεμβάσεων για όγκους του προστάτη γίνεται με αυτό τον τρόπο. Τα πλεονεκτήματά της είναι η μικρότερη απώλεια αίματος, η  ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (εξιτήριο την επομένη ημέρα) και η ταχύτερη ανάρρωση.

  loogo

   

  Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

  +30 2109960402+30 6983516956