Ακράτεια Ούρων: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ακράτεια ούρων είναι ταυτόχρονα πάθηση και σύμπτωμα και εμφανίζεται συχνά σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Στην πλειονότητα παρατηρείται μια μικρή, μη ελεγχόμενη (ακούσια) απώλεια ούρων, γεγονός που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ταλαιπωρία στην καθημερινότητα των ασθενών. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρό, όταν η ακράτεια ούρων οδηγεί σε ακούσια μεγάλη απώλεια ούρων.

Η ακράτεια ούρων οφείλεται σε παράγοντες που δημιουργούν διαταραχές στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φτέρνισμα γυμναστική ή το δυνατό γέλιο. Μπορεί επίσης κάποιος ασθενής να παρουσιάζει απώλεια ούρων με το που αισθανθεί την επιθυμία για ούρηση. Πρόβλημα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης εμφανίζουν και όσοι πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις ή έχει  επηρεαστεί η λειτουργία της ουροδόχου κύστεως συνεπεία προχωρημένης υπερπλασίας του προστάτη.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Σιαφάκας Ιωάννης θα σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία, εξετάζοντας τη συμπτωματολογία και τα αποτελέσματα του ουροδυναμικού ελέγχου. Ο κ. Σιαφάκας έχει μετεκπαιδευτεί στις διαταραχές της ούρησης στην Ουρολογική Κλινική Massachusetts General Hospital, της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

 

Τύποι ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο εμφάνισης της. Συνοπτικά, οι κύριες κατηγορίες ακράτειας ούρων είναι:

  1. Ακράτεια Ούρων από προσπάθεια: Οφείλεται σε αδυναμία ή ανεπάρκεια του σφιγκτήρα να συγκρατήσει τα ούρα όταν ανεβαίνει η ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. βήχας, φτέρνισμα, γέλιο).
  2. Επιτακτική Ακράτεια: Αποτελεί κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Εμφανίζεται όταν υπάρξει ξαφνική ανάγκη για ούρηση με ή χωρίς απώλεια ούρων και οφείλεται σε υπερλειτουργία του τοιχώματος της κύστεως.
  3. Ακράτεια μεικτού τύπου: Συνδυασμός των δύο παραπάνω περιπτώσεων

 

Ακράτεια ούρων – Παράγοντες που την προκαλούν

Ορισμένα φαγητά και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν την ακράτεια ούρων. Συνήθως, όμως, πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, αφού μετά το πέρας της κατανάλωσης, η ουροδόχος κύστη επανέρχεται στον φυσιολογικό της ρυθμό. Τέτοια προϊόντα είναι:

  • Το αλκοόλ
  • Η καφεΐνη
  • Τα ανθρακούχα ποτά
  • Η σοκολάτα
  • Οι καυτερές πιπεριές

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του οργανισμού και την εμφάνιση ακράτειας ούρων. Η ουρολοίμωξη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία της ουροδόχου. Επίσης, αν ο ασθενής ταλαιπωρείται από δυσκοιλιότητα είναι πολύ πιθανό η πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της αφόδευσης να έχει συνέπειες και στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Η ακράτεια ενδέχεται να παρουσιαστεί και έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις όπως επέμβαση προστατεκτομής ή χειρουργεία της ελάσσονος πυέλου ( όγκοι παχέος εντέρου π.χ ). Πολύ συχνό πρόβλημα αποτελεί η ακράτεια ούρων και για τις εγκύους, λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την κύστη είναι η γήρανση, η εμμηνόπαυση, οι παθήσεις του προστάτη καθώς και νευρολογικές διαταραχές. Αναμφισβήτητα, όμως, η πρώτη ισχυρή ανάγκη αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων είναι η διάρκεια της. Αν από προσωρινή αρχίζει να έχει επαναληπτικότητα ή αδυνατεί να υποχωρήσει, η επίσκεψη σε ουρολόγο είναι απαραίτητη.

 

Πώς γίνεται η Διάγνωση;

Ο ασθενής ή η ασθενής αν παρατηρήσει επίμονη ακράτεια ούρων θα πρέπει να επισκεφθεί τον ουρολόγο για να υποβληθεί σε ουροδυναμικό έλεγχο. Η συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση θα πρέπει να διενεργείται μόνο από έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους ουρολόγους, προκειμένου να παρέχονται αξιόπιστα αποτελέσματα. Ανάλογα με τα ευρήματα, ο γιατρός προτείνει στον ασθενή και την βέλτιστη θεραπεία για την περίπτωσή του.

Ουροδυναμικό Μηχάνημα

Ουροδυναμικό Μηχάνημα

Ποια είναι η Θεραπεία για την Ακράτεια Ούρων;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την φύση των αιτιών που προκαλούν την ακράτεια ούρων μπορεί να χορηγηθούν στον ασθενή αντιμουσκαρινικά φάρμακα σαν πρώτη γραμμή θεραπείας ή να πραγματοποιηθούν ενδοκυστικές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και εμφύτεση νευροδιεγέρτη οπισθίων ιερών ριζών του νωτιαίου μυελού για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και την αντιμετώπιση των διαταραχών της ούρησης.

Ο κ. Σιαφάκας χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας της ακράτειας ούρων με ενδοκυστικές εγχύσεις ΒΟΤΟΧ και τοποθέτηση νευροδιεγέρτη για τα πιο περίπλοκα περιστατικά. Απευθυνθείτε στον ιατρό για εμπεριστατωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία με βάση την πάθησή σας.

logo

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956