Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος προστατεκτομής;

Η συχνότερη ερώτηση που κάνει στον Ουρολόγο του ένας ασθενής με συμπτωματολογία από το κατώτερο ουροποιητικό, (συχνουρία, επιτακτικότητα και νυκτουρία ) είναι το ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος προστατεκτομής.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε την δυνατότητα στους Ουρολόγους να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με υπερπλασία του προστάτη και συμπτωματολογία από το κατώτερο ουροποιητικό με όλο και περισσότερο ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Η αφαίρεση του προστάτη από την ανοικτή προστατεκτομή έφτασε στη διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) στη συρρίκνωση του με ατμοποίηση και την πλήρη αφαίρεση του με τη χρήση λέιζερ ή νερού (aquablation).

Ποια είναι όμως η καταλληλότερη μέθοδος για κάθε ασθενή;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας, κάθε μέθοδος έχει τις ενδείξεις της που θα παρατεθούν παρακάτω.

Η πιο σημαντική ερώτηση όμως που θα πρέπει να γίνεται στον Ουρολόγο και να απαντήσει αυτός είναι: πρέπει να χειρουργηθώ;

Όταν ένας ασθενής προσέρχεται στον ουρολόγο και παραπονείται για συχνουρία, επιτακτικότητα (να μη μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα του) και νυκτουρία, κατά κύριο λόγο, το πρώτο που θα σκεφτεί ο ιατρός, λόγω ειδικότητας, είναι η υπερπλασία του προστάτη και η υπερδραστήρια κύστη που αυτό συνεπάγεται.

Όμως υπερδραστήρια κύστη έχουμε και σε άλλες περιπτώσεις εκτός υπερπλασίας προστάτη. Παράλληλα, τα συμπτώματα της συχνουρίας, επιτακτικότητας και νυκτουρίας αποτελούν εκδηλώσεις νοσημάτων έξω από το ουροποιητικό και μάλιστα αρκετά σοβαρών και επικίνδυνων για τη ζωή του ασθενή εάν παραβλεφτούν.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, νευρολογικές νόσοι είναι μερικές από τις πολλές παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται με αυτά τα συμπτώματα. Πολλά φάρμακα επίσης που λαμβάνει ο ασθενής για κάποιον άλλον λόγο, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην ούρηση. Φάρμακα που προκαλούν τέτοιου είδους διαταραχές, μπορεί για παράδειγμα να είναι τα αντισταμινικά, τα ψυχιατρικά, τα φάρμακα για την ρύθμιση της πίεσης κ.ά.

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η πιθανότητα να χειρουργηθεί ο ασθενής χωρίς να χρειάζεται γιατί η συμπτωματολογία του οφείλεται σε άλλη πάθηση και απλά συνυπάρχει η υπερπλασία του προστάτη.

 

Μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των ασθενών (10%) με μεγάλη υπερπλασία και σοβαρή συμπτωματολογία θα χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

Τι συμβαίνει αν ένας ασθενής προχωρήσει σε προστατεκτομή χωρίς τελικά να χρειάζεται;

Εάν γίνει αυτό και χειρουργηθεί ο ασθενής χωρίς να χρειάζεται, γιατί είχε συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό χωρίς όμως να είναι η υπερπλασία του προστάτη ο λόγος, αλλά απλά συνυπήρχε, τότε τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα φταίει η μέθοδος που επιλέχθηκε, αλλά το ότι δεν έπρεπε χειρουργηθεί ο ασθενής.

Και πως αντιμετωπίζεται η συμπτωματολογία αν η αιτία του προβλήματος είναι ο προστάτης;

Στις περιπτώσεις τώρα που ο προστάτης είναι η αιτία της συμπτωματολογίας του ασθενή, τότε ανάλογα με το μέγεθος του και το προφίλ του ασθενή επιλέγεται και η μέθοδος. Έτσι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας:

  • Για προστάτες μέχρι 30 κεκ.: Η διουρηθρική αφαίρεση (TURP) είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος. Σε περίπτωση που πρόκειται για υψηλού κινδύνου ασθενείς που είναι σε αντιπηκτική αγωγή και δε μπορούν να τη σταματήσουν, τότε, μολονότι το μέγεθος του προστάτη είναι μικρό, η χρήση λέιζερ είναι αυτή που προτείνεται.

 

  • Σε ασθενείς με προστάτη 30-80 κεκ., η διουρηθρική εκτομή του (TURP) αλλά και η λέιζερ εκπυρήνηση του (Holep) είναι αυτές που εφαρμόζονται.

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής θέλει να διατηρηθεί η εκσπερμάτισή του, τότε μπορεί να εφαρμοσθεί και το rezum, η συρρίκνωση του προστάτη μέσω ατμοποίησης δηλαδή. Στην κατηγορία αυτή, σε ασθενείς δηλαδή με προστάτη 30-80 κεκ όταν πρόκειται για άτομα υψηλού κινδύνου πάλι η χρήση λέιζερ είναι η ενδεδειγμένη.

 

  • Σε ασθενείς με προστάτη πάνω από 80 κεκ, προτείνεται η χρήση του λέιζερ σαν αυτή με τα καλύτερα αποτελέσματα. Μολονότι η διουρηθρική μπορεί να γίνει και σε μεγάλους προστάτες, οι μελέτες έχουν δείξει ότι σε προστάτες ειδικά πάνω από 100 κεκ, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του λέιζερ είναι καλύτερα σε σχέση με τη διουρηθρική εκτομή.
καλύτερη μέθοδος προστατεκτομής

Διουρηθρική εκτομή προστάτη ( TURPis )

 

 

καλύτερη μέθοδος προστατεκτομής

Holep Λέιζερ προστατεκτομή

 

Είναι σημαντικό λοιπόν για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την κάθε μέθοδο και για τον κάθε ασθενή να επιλέξουμε σωστά αυτούς που πρέπει να χειρουργηθούν. Αν, σε περίπτωση που η συχνουρία, η νυκτουρία ή η επιτακτικότητα που μας αναφέρουν δούμε ότι οφείλεται σε άλλη πάθηση να τους παραπέμψουμε σε γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεται με το ουροποιητικό σας, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο Σιαφάκα Ιωάννη. Ο ιατρός έχει εξειδικευθεί στην Νευροουρολογία και Ουροδυναμική, στο Massachusetts General Hospital, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, USA και ακολουθεί τις πιο διαδεδομένες και σύγχρονες μεθόδους της αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων σε γυναίκες & άνδρες.

logo

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956