υποτροπιάζουσες κυστίτιδες

Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις (Κυστίτιδες) σε Γυναίκες

Η κυστίτιδα και ιδιαίτερα οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι μια κοινή και ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες.  Ως υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ορίζονται δύο ή περισσότερα επεισόδια απλής κυστίτιδας σε περίοδο έξι μηνών ή τρία ή περισσότερα επεισόδια σε ένα χρόνο. Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας, της χρήσης ορισμένων αντισυλληπτικών και των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης ή η ανοσοανεπάρκεια.

 

Η θεραπεία της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί να απαιτεί συνδυασμό προσεγγίσεων. Εδώ, θα συζητήσουμε τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας στις γυναίκες με βάση τις τελευταίες έρευνες.

 

Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες – Αντιβιοτική θεραπεία

Η αντιβιοτική θεραπεία είναι η μέθοδος εκλογής της θεραπείας για οξέα επεισόδια κυστίτιδας. Περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών μόνο όταν μια βακτηριακή λοίμωξη επιβεβαιώνεται από καλλιέργεια ούρων και γίνεται αντιβιόγραμμα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών και τον κίνδυνο αντοχής στα αντιβιοτικά.  Ωστόσο, στη πράξη γίνεται κατάχρηση η οποία έχει οδηγήσει σε αντοχή στα αντιβιοτικά και στην εμφάνιση πολυανθεκτικών οργανισμών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά με σύνεση και να εξετάζετε τις επιλογές μη αντιβιοτικής θεραπείας για την αποφυγή επεισοδίων υποτροπιάζουσας κυστίτιδας.

Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες – Μη αντιβιοτικές θεραπείες

 

Θεραπεία με οιστρογόνα

Μια μη αντιβιοτική θεραπευτική επιλογή για υποτροπιάζουσα κυστίτιδα για αρκετό καιρό ήταν η χρήση της τοπικής θεραπείας με οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας του ουρογεννητικού συστήματος. Αυτό το πετυχαίνουν προωθώντας την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλλων και μειώνοντας το κολπικό pH. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υποτροπιάζουσα κυστίτιδα που έλαβαν κολπική θεραπεία με οιστρογόνα είχαν σημαντική μείωση στον αριθμό των επεισοδίων ουρολοίμωξης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία με οιστρογόνα δεν συνιστάται για γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνων ευαίσθητων στα οιστρογόνα. Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη θεραπεία εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα περιστατικά.

 

Προϊόντα βακκινίων

Μια άλλη επιλογή μη αντιβιοτικής θεραπείας για υποτροπιάζουσες κυστίτιδες είναι η χρήση προϊόντων βακκινίων (βατόμουρα). Τα προϊόντα βακκινίων περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την προσκόλληση βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα προϊόντα βακκινίων μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Ωστόσο, η βέλτιστη δόση και η διάρκεια της θεραπείας εξακολουθούν να είναι ασαφείς.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μια άλλη επιλογή μη αντιβιοτικής θεραπείας για υποτροπιάζουσα κυστίτιδα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη για την υγεία στον ξενιστή. Ο Lactobacillus crispatus και ο Lactobacillus jensenii είναι δύο στελέχη γαλακτοβάκιλλων που βρίσκονται συνήθως στο ουρογεννητικό σύστημα. Τα στελέχη αυτά, έχει αποδειχθεί, ότι προστατεύουν από ουροπαθογόνα μικρόβια. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα από του στόματος ή κολπικά προβιοτικά μπορούν να μειώσουν την επανεμφάνιση των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Ωστόσο, η βέλτιστη δόση και η διάρκεια της θεραπείας είναι ακόμη υπό έλεγχο.

 

D-μαννόζη

Μια άλλη μη αντιβιοτική προσέγγιση πρόληψης των ουρολοιμώξεων είναι η χρήση ενός απλού σακχάρου, της D-μαννόζης. Το σάκχαρο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προσκόλλησης των βακτηριδίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης ώστε να προκαλέσουν μόλυνση.

 

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει τη χρήση της D-μαννόζης για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας στις γυναίκες. Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine το 2018, 308 γυναίκες με ιστορικό υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε D-μαννόζη είτε εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα D-μαννόζης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συγκεκριμένα, το 15,7% των γυναικών στην ομάδα D-μαννόζης εμφάνισαν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σε σύγκριση με το 35,6% των γυναικών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

 

Σύγκριση μη αντιβιοτικών θεραπειών

Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο European Review for Medical and Pharmacological Sciences το 2021 υποστηρίζει επίσης τη χρήση της D-μαννόζης για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Αυτή η ανασκόπηση ανέλυσε τα αποτελέσματα αρκετών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η D-μαννόζη, τα βακκίνια και τα προβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας στις γυναίκες. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημείωσαν ότι η D-μαννόζη φαίνεται να είναι μια ασφαλής και καλά ανεκτή επιλογή, χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν στις μελέτες που αναλύθηκαν.

 

Ένα πιθανό πλεονέκτημα της χρήσης D-μαννόζης για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας είναι ότι δεν διαταράσσει τη φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η μικροχλωρίδα παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας αυτών των περιοχών του σώματος και η διατάραξη της μικροχλωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, η D-μαννόζη μπορεί να είναι χρήσιμη για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, καθώς δεν έχει αναφερθεί ότι ενέχει κινδύνους για αυτούς τους πληθυσμούς.

 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο η D-μαννόζη, όσο και τα βακκίνια (βατόμουρα) και οι γαλακτοβάκιλλοι δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θεραπεία μιας ενεργού ουρολοίμωξης, καθώς δεν έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσουν συμπτώματα τη στιγμή της ούρησης, όπως:

  • πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • συχνή ούρηση
  • θολά ή δύσοσμα ούρα

 

Υποτροπιάζουσες κυστίτιδες – Στρατηγικές πρόληψης

Οι στρατηγικές πρόληψης είναι επίσης σημαντικές για τη διαχείριση της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας. Μια στρατηγική πρόληψης είναι η χρήση συμπεριφορικών τροποποιήσεων, όπως:

  • η ούρηση πριν και μετά από σεξουαλική επαφή
  • το σκούπισμα από εμπρός προς τα πίσω μετά την τουαλέτα
  • η αποφυγή ερεθιστικών ουσιών όπως αρωματικά προϊόντα ή στενά ρούχα

 

Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου βακτηριακού αποικισμού και της επακόλουθης μόλυνσης.

 

Συμπερασματικά, η υποτροπιάζουσα κυστίτιδα είναι μια κοινή και ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Η θεραπεία της απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει αντιβιοτική θεραπεία αρχικά και συνδυασμό μη αντιβιοτικών επιλογών πρόληψης στη συνέχεια. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ιωάννης Σιαφάκας βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά σας.

 

logo

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956