Γιατί να κάνω περιτομή;
Με την περιτομή αφαιρείται όλη η ακροποσθία που περιβάλλει το άκρο του πέους.
Η περιτομή μπορεί να εκτελεστεί για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς ή ιατρικούς λόγους και συνήθως πραγματοποιείται σε νεογνά. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι και ενήλικες αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν αυτή την επέμβαση, λόγω των επίμονων λοιμώξεων της ακροποσθίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ή του πόνου και της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της στύσης. Ακόμα, αποτελεί την κύρια θεραπεία για τη φίμωση. Οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή εμφανίζουν λιγότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού και προστατεύονται καλύτερα έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών αργότερα στη ζωή. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η περιτομή των ενηλίκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV κατά 50 τοις εκατό.
Ποια είναι τα οφέλη της περιτομής;
Τα οφέλη της περιτομής είναι:
- Ευκολότερη υγιεινή.
- Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
- Πρόληψη των προβλημάτων του πέους.
Περιστασιακά, η ακροποσθία μπορεί να στενέψει τόσο πολύ που να είναι δύσκολο ή αδύνατο να τραβηχτεί προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της κεφαλής του πέους και σε δυσκολία στην ούρηση. - Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πέους.
Αν και ο καρκίνος του πέους είναι πολύ σπάνιος, είναι λιγότερο συχνός σε περιτομημένους άνδρες. - Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Για τους λόγους αυτούς, όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν τη διαδικασία της περιτομής.
Πώς γίνεται η περιτομή;
Διάφορες τεχνικές υπάρχουν για τη διενέργεια της περιτομής ανάλογα με την ανατομία του κάθε ασθενή, την ηλικία και άλλους παράγοντες, όπως η χρήση αντιπηκτικών κλπ. Ενώ η επέμβαση διαρκεί 15 λεπτά στα νεογνά, στους ενήλικες μπορεί να ξεπεράσει και τα 45 λεπτά, ανάλογα με τον ασθενή και τη σοβαρότητα της φίμωσης.
Περιτομή: Διαδικασία Ενηλίκων
Εφαρμόζεται μέθη ή τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το πέος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 έως 45 λεπτά. Γίνεται με τον κλασσικό τρόπο ή με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, Laser, ή διαθερμίας colorado για λιγότερη αιμορραγία και καλύτερη επούλωση.
Η διαφορά των μεθόδων αυτών με την κλασσική είναι η ταχύτερη χειρουργική διαδικασία, καθώς και η ταυτόχρονη αιμόσταση τη στιγμή της τομής. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο σημείο επαφής της ακίδας με τους ιστούς κατά την τομή. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, επιτυγχάνεται μείωση του χειρουργικού χρόνου, του χρόνου επούλωσης, καθώς και βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Στο τέλος, πραγματοποιείται πλαστική αποκατάσταση της συνέχειας του δέρματος του πέους με απορροφήσιμα ράμματα (ειδικά ράμματα που φεύγουν μόνα τους σε 15 το πολύ ημέρες χωρίς να χρειάζεται κόψιμο).
Ανεξάρτητα από το ποια τεχνική χρησιμοποιείται για την περιτομή του πέους ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από κάθε αυνανισμό ή σεξουαλική δραστηριότητα για δεκαπέντε ημέρες.
Ποια είναι η διαδικασία της αποκατάστασης έπειτα από την περιτομή;
Μόλις περάσει η μέθη, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα πρήξιμο στην περιοχή και ενόχληση από την επαφή των εσωρούχων του με την βάλανο (σε περίπτωση φίμωσης 3ου, 4ου και 5ου βαθμού). Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και θα περάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη ή μέσα στις επόμενες 3 ημέρες. Οι σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να φύγουν τα ράμματα.
Θα επηρεάσει η περιτομή την σεξουαλική ευχαρίστηση;
Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι πως μετά την περιτομή, η σεξουαλική επαφή θα είναι λιγότερο ευχάριστη. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το σεξ μετά την περιτομή. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ο πόνος και οι φλεγμονές της ακροποσθίας, με αποτέλεσμα αισθάνονται πιο άνετα. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν την εμφάνιση ενός πέους μετά από περιτομή πράγμα που επιδρά στη διέγερση και των δύο συντρόφων.
Για να μάθετε περισσότερα απευθυνθείτε στον ιατρό. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Σιαφάκας Ιωάννης έχει μετεκπαιδευθεί στον τομέα της Νευροουρολογίας διαταραχών της ούρησης στην Ουρολογική Κλινική του Massachusetts General Hospital, της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα: