Οι επιλογές της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος, αν έχει εξαπλωθεί η όχι, τη συνολική υγεία του ασθενή καθώς και τα πιθανά οφέλη ή παρενέργειες της θεραπείας.
Η άμεση θεραπεία ενδέχεται να μην είναι απαραίτητη
Ο χαμηλού βαθμού κακοήθειας καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία αμέσως. Για μερικούς, η θεραπεία μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ. Αντ ‘αυτού, οι γιατροί μερικές φορές συνιστούν τη λεγόμενη «ενεργό» παρακολούθηση.
Στην ενεργό παρακολούθηση πραγματοποιούνται τακτικές εξετάσεις αίματος PSA, δακτυλική εξέταση και βιοψίες προστάτη για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όγκου. Εάν οι εξετάσεις δείχνουν ότι ο καρκίνος εξελίσσεται, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε ριζική θεραπεία του όγκου όπως χειρουργική επέμβαση ή αντιμετώπιση με ακτινοβολία.
Η ενεργός παρακολούθηση αποτελεί μια επιλογή για εκείνο τον τύπο καρκίνου που δεν προκαλεί συμπτώματα, αναμένεται να αυξηθεί πολύ αργά και περιορίζεται σε μια εντοπισμένη περιοχή του προστάτη. Η ενεργός παρακολούθηση μπορεί επίσης να είναι κατάλληλη για κάποιον που παρουσιάζει και κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή που είναι προχωρημένης ηλικίας πράγμα που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία του καρκίνου.
Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη – Ριζική Προστατεκτομή
Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη αδένα (ριζική προστατεκτομή) και ορισμένες φορές εάν κρίνεται απαραίτητο και μερικών λεμφαδένων.
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου που περιορίζεται στον προστάτη. Μερικές φορές όμως χρησιμοποιείται και για τη αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα για τη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη είναι:
- Ρομποτική προστατεκτομή. Κατά τη διάρκεια της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής προστατεκτομής, τα χειρουργικά εργαλεία συνδέονται με μια μηχανική συσκευή (ρομπότ) και εισάγονται μέσω μικρών τομών στην κοιλιά τoυ ασθενή. Ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα και χρησιμοποιεί χειριστήρια χειρός για να καθοδηγήσει τους ρομποτικούς βραχίονες προκειμένου να αφαιρέσει τον προστάτη. Οι περισσότερες επεμβάσεις καρκίνου του προστάτη γίνονται χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική.
Άνδρας 61 ετών με psa 4.2 και όγκο προστάτου gleason score 3+4=7 υποβλήθηκε σε ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των στυτικών νεύρων.
- Ανοικτή προστατεκτομή. Κατά τη διάρκεια της ανοικτής επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια τομή στην κάτω κοιλιακή χώρα σας για να έχει πρόσβαση και να αφαιρέσει τον προστάτη αδένα. Αυτή η προσέγγιση ήταν η δημοφιλέστερη μέχρι την εμφάνιση του ρομποτικού συστήματος και πραγματοποιείται ακόμη και σήμερα όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε ρομποτικό σύστημα.
Συζητήστε με το γιατρό σας ποιος τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι ο καλύτερος για την περίπτωσή σας.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:
Θεραπεία για τον Καρκίνο του Προστάτη με Ακτινοβολία – Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ενέργεια υψηλής ισχύος για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οι θεραπείες ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν:
Εξωτερική ακτινοβολία 3D
Κατά τη διάρκεια της εξωτερικής ακτινοθεραπείας 3D, ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα τραπέζι ενώ μια πηγή ακτινοβολίας κινείται γύρω από το σώμα του, κατευθύνοντας ακτίνες υψηλής ισχύος, όπως ακτίνες Χ ή πρωτόνια, στην περιοχή του όγκου. Ο ασθενής συνήθως υποβάλλεται σε εξωτερικές θεραπείες ακτινοβολίας πέντε ημέρες την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες.
Η εξωτερική ακτινοβολία είναι η επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου που περιορίζεται στον προστάτη σε άτομα ηλικίας πάνω από 75 έτη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν παραμείνει ή εάν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ή επανεμφάνισης του καρκίνου. Για τον καρκίνο του προστάτη που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα οστά, η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος.
Ακτινοβολία από ραδιενεργά σωματίδια μέσα στον προστάτη (Βραχυθεραπεία)
Η βραχυθεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργών πηγών στον ιστό του προστάτη. Τις περισσότερες φορές, η ακτινοβολία περιέχεται σε ραδιενεργούς σπόρους μεγέθους ρυζιού που εισάγονται στον ιστό του προστάτη. Οι σπόροι παρέχουν χαμηλή δόση ακτινοβολίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βραχυθεραπεία είναι μια επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν και τους δύο τύπους ακτινοθεραπείας.
Κρυοθεραπεία ή θέρμανση του ιστού του προστάτη
Υπάρχουν και μορφές θεραπείας που καταστρέφουν τον ιστό του προστάτη με κρύο ή θερμότητα.
- Καταψύχοντας τον ιστό του προστάτη. Η κρυοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει τη χρήση ενός πολύ κρύου αερίου για την κατάψυξη του ιστού του προστάτη. Ο ιστός στη συνέχεια ξεπαγώνει και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Οι κύκλοι κατάψυξης και απόψυξης σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντας έτσι τον όγκο.
- Υπερθερμία του ιστού του προστάτη. Η θεραπεία υπερήχων υψηλής έντασης (HIFU) χρησιμοποιεί συμπυκνωμένη υπερηχογραφική ενέργεια για να θερμάνει τον ιστό του προστάτη και να τον καταστρέψει.
Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πολύ μικρών όγκων του προστάτη, όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία προχωρημένων όγκων του προστάτη εάν άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, δεν έχουν βοηθήσει.
Ορμονοθεραπεία
Ορμονική θεραπεία είναι η θεραπεία που γίνεται για να σταματήσει το σώμα να παράγει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη βασίζονται στην τεστοστερόνη για να αναπτυχθούν. Η διακοπή της παροχής τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο των καρκινικών κυττάρων ή να καθυστερήσει την ανάπτυξή τους.
Στην ορμονοθεραπεία χρησιμοποιούμε:
- Φάρμακα που εμποδίζουν το σώμα να παράξει τεστοστερόνη. Ορισμένα φάρμακα – γνωστά ως (LHRH) ανάλογα – εμποδίζουν τα κύτταρα του σώματός στη λήψη μηνυμάτων για την παραγωγή τεστοστερόνης. Ως αποτέλεσμα, οι όρχεις σταματούν να παράγουν τεστοστερόνη.
- Φάρμακα που εμποδίζουν την τεστοστερόνη να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα, γνωστά ως αντι-ανδρογόνα, συνήθως χορηγούνται σε συνδυασμό με αγωνιστές Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγωνιστές LHRH μπορεί να προκαλέσουν μια προσωρινή αύξηση της τεστοστερόνης πριν από τη μείωση των επιπέδων της.
- Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων (ορχεκτομή). Η αφαίρεση των όρχεων μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα γρήγορα και σημαντικά. Αλλά σε αντίθεση με τα φάρμακα, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη.
Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη για τη συρρίκνωση του καρκίνου και την επιβράδυνση της ανάπτυξής του.
Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης πριν από την ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Βοηθά στη συρρίκνωση του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:
Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία χορηγείται μέσω μιας φλέβας στο χέρι, σε μορφή χαπιού ή και τα δύο.
Η χημειοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος (μεταστατικός όγκος).
Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας που φυσιολογικά καταπολεμά τις ασθένειες δεν επιτίθεται στον καρκίνο επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τα βοηθούν να κρύβονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία.
Απευθυνθείτε στον Χειρουργό Ουρολόγο Σιαφάκα Ιωάννη για να σας καθοδηγήσει ορθά στην κατάλληλη θεραπεία με βάση τη διάγνωσή σας. Ο Χειρουργός Ουρολόγος έχει μετεκπαιδευθεί στον τομέα της Νευροουρολογίας διαταραχών της ούρησης έως το 2003, στην Ουρολογική κλινική του Massachusetts General Hospital, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα: