Διουρηθρική Προστατεκτομή TURis

Το gold standard στην αντιμετώπιση της Καλοήθης Υπερπλασίας Προστάτη

Ο προστάτης (που είναι ένας σχετικά μικρός και συμπαγής αδένας) συναντάται μόνο στους άνδρες και αποτελεί μέρος του γεννητικού συστήματος του άνδρα.  Βρίσκεται πριν από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, το όργανο δηλαδή του ουροποιητικού συστήματος που διευκολύνει τη μεταφορά και αποβολή ούρων από το σώμα.

Η Διουρηθρική Προστατεκτομή είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Στόχος είναι να αφαιρεθεί το διογκωμένο τμήμα του αδένα και να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη αποβολή των ούρων. H διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis αποτελεί την πιο δοκιμασμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτου στην Ουρολογία. Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η λείζερ προστατεκτομή (HOLEP) έχουν και εκείνες τη θέση τους αλλά η συγκεκριμένη είναι η ευρύτερα διαδεδομένη.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ιωάννης Σιαφάκας είναι από τους πρώτους ιατρούς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο το 2008. Συνεχίζει να την εφαρμόζει με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, διαθέτοντας ειδική γνώση και εμπειρία στην εφαρμογή της.

 

Τι θεραπεύει η Διουρηθρική Προστατεκτομή TURis;

Ο προστάτης διπλασιάζεται σε μέγεθος στην αρχή της εφηβείας και συνεχίζει να αυξάνει μετά το 25ο έτος. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν δημιουργεί ανησυχία στον άνδρα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις υπερπλασίας του προστάτη που η υπερπλασία εμποδίζει την ούρηση. Αυτό ακριβώς θεραπεύει η Διουρηθρική Προστατεκτομή. Αφαιρείται χειρουργικά το τμήμα του διογκωμένου προστάτη, προκειμένου να επανέλθει η ουρήθρα στην πρότερη και φυσιολογική της κατάσταση και ως εκ τούτου να διευκολυνθεί η ούρηση.  Πλέον, η μέθοδος της Διουρηθρικής Προστατεκτομής θεωρείται ως ο «χρυσός κανόνας» στην αντιμετώπιση της εν λόγω παθήσεως.

Στα πλαίσια της εξιδεικευμένης αντιμετώπισής της, ο δρ. Σιαφάκας χρησιμοποιεί την πλέον ενδεδειγμένη και πρωτοποριακή μέθοδο, TURis (πλασμο-εξάχνωση).

Ασθενής 69 ετών με δυσουρία λόγω υπερπλασίας προστάτη. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε προστατεκτομή TURis για αποκατάσταση της φυσιολογικής ούρησης.

Ποια είναι τα Συμπτώματα που οδηγούν σε Προστατεκτομή;

  • Δυσκολία στην ούρηση (έναρξη)
  • Αδύναμη ή/και διακεκομμένη ούρηση
  • Νυκτουρία
  • Δυσουρία
  • Στυτική δυσλειτουργία

Ως πρώτη επιλογή θεραπείας, οι ιατροί χορηγούν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση και θεραπεία των συμπτωμάτων. Ωστόσο, αν δεν βελτιωθούν τα συμπτώματα, τότε διενεργείται η Διουρηθρική Προστατεκτομή.

logo

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 210 99 60 402+30 6983516956

 

 

Πώς γίνεται η Διουρηθρική Προστατεκτομή TURis;

Ο ασθενής εισάγεται στην κλινική την ημέρα της επεμβάσεως, χωρίς να έχει φάει ή πιεί κάτι προηγουμένως, ώστε να μπορεί να του χορηγηθεί αναισθησία (συνήθως προτιμάτε η ραχιαία αναισθησία). Προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται την προηγουμένη της επεμβάσεως. Η επέμβαση διαρκεί ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη από 45 έως και 90 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική ένα 24ωρο.

Η μέθοδος αυτή της ενδοσκοπικής χειρουργικής, συνίσταται στην εκτομή και καυτηριασμό του ιστού, μέσω υψηλής συχνότητας διπολικού ρεύματος. Τα κομμάτια του ιστού, αφού αφαιρεθούν, αποστέλλονται για βιοψία. Η επέμβαση είναι απολύτως ασφαλής και σχεδόν αναίμακτη, ενώ δεν ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τον ασθενή, καθώς δεν γίνονται τομές.

 

Διουρηθρική Προστατεκτομή TURis Μετεγχειρητική περίοδος – Follow up.

Με το πέρας της επέμβασης, εισάγεται στον ασθενή ουροκαθετήρας και πραγματοποιούνται πλύσεις της κύστεως μέσω του καθετήρα για ένα 24ωρο, προκειμένου να παραμείνουν καθαρά τα ούρα.

Την επόμενη ημέρα και εφόσον ο ασθενής αισθάνεται καλά, θα αποχωρήσει από την κλινική, είτε με τον καθετήρα είτε όχι (ανάλογα με το περιστατικό). Θα επανέλθει την επομένη για την αφαίρεση του καθετήρα (σε περίπτωση έχει φύγει με αυτόν) και εφόσον όλα είναι υπό έλεγχο, θα επιστρέψει σπίτι του για να συνεχίσει την ανάρρωση, χωρίς τον καθετήρα.

 

Συμβουλές. – Τι να αποφύγετε;

Ο δρ. Σιαφάκας στα πλαίσια της μετεγχειρητικής διαδικασίας δεν συστήνει την οδήγηση την πρώτη εβδομάδα, καθώς η στάση του σώματος, είναι δυνατόν να ασκήσει πίεση στην ευρύτερη περιοχή σε τυχόν ανωμαλίες του δρόμου, προκαλώντας αιμορραγία. Ομοίως, συνίσταται ο ασθενής να μην σηκώσει βάρος ή να πιεστεί για περίπου 2 εβδομάδες (συμπεριλαμβάνονται σπορ και αθλητικές δραστηριότητες). Η επιστροφή στη σεξουαλική ζωή προτείνεται όταν ο ασθενής αισθανθεί καλά. Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει οτιδήποτε προκαλεί δυσκοιλιότητα, καθώς η ασκηθείσα πίεση δύναται να προξενήσει αιμορραγία στην κοιλότητα του προστάτη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό ο ασθενής να προχωρήσει στην επέμβαση, σε μια περίοδο που μπορεί να ξεκουραστεί ή να απέχει τουλάχιστον 15 ημέρες από έντονη σωματική κόπωση.

Είναι επιβεβλημένο ο ασθενής να επιλέξει έναν ιατρό πλήρως κατηρτισμένο και πεπειραμένο για τη συγκεκριμένη επέμβαση.  Όντας από τους πρώτους στη χώρα μας, ο Χειρουργός Ουρολόγος Ιωάννης Σιαφάκας, εφαρμόζει τη Διουρηθρική Προστατεκτομή του προστάτη με τη μέθοδο TURis, πάντα σεβόμενος τον ασθενή και στοχεύοντας σε αξιόπιστα αποτελέσματα και πλήρη ίαση της πάθησης.

 

logo

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 210 99 60 402+30 6983516956