Κιρσοκήλη

kirsokili

Τι είναι η Κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη είναι μια μάζα από διευρυμένες και διεσταλμένες φλέβες που αναπτύσσεται στο σπερματικό τόνο εντός του οσχεϊκού σάκου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από φλέβες, αρτηρίες, λεμφικά αγγεία, τα νεύρα, και τον αγωγό (σπερματικό πόρο), που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις. Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος στις φλέβες αυτές είναι εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν αποχετεύεται αποτελεσματικά, προκαλώντας πρήξιμο στις φλέβες πάνω και πίσω από τους όρχεις με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων.

Αυτό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην υπογονιμότητα καθώς η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φυσιολογική παραγωγή σπέρματος στους όρχεις (σπερματογένεση). Οι όρχεις λειτουργούν κανονικά σε θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή του σώματος, οπότε οποιαδήποτε μεταβολή θα επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία τους.

Μία κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όρχι ή αμφoτερόπλευρα, αλλά σε περίπου 85% των περιπτώσεων παρατηρείται η ανάπτυξή της στον αριστερό όρχι.

 

Ποια είναι τα αίτια της Κιρσοκήλης;

Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται όταν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη εποστροφή του αίματος από το φλεβικό δίκτυο του όρχι στο κύριο κυκλοφορικό σύστημα καταστρέφονται ή είναι ελαττωματικές. Επομένως βασική αιτία αποτελεί η αναποτελεσματική ροή του αίματος που προκαλεί τη διεύρυνση (διαστολή) της φλέβας με αποτέλεσμα παλινδρόμηση αίματος στον όρχι.

Η κιρσοκήλη είναι μία πάθηση που δεν μπορεί να προληφθεί και δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να την αποφύγει κανείς.

kirsokili

 

Κιρσοκήλη: Επίπτωση και Επιπολασμός

Η επίπτωση της κιρσοκήλης είναι 10-20% και η κατάσταση εξελίσσεται κάποια στιγμή κατά την εφηβεία. Η ξαφνική ανάπτυξη της κιρσοκήλης σε έναν μεγαλύτερο άνδρα μπορεί να υποδεικνύει μια οπισθοπεριτοναϊκή μάζα που πιέζει την σπερματική φλέβα, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Περίπου το 40% των υπογόνιμων ανδρών έχουν κιρσοκήλη και μεταξύ των ανδρών με δευτερογενή υπογονιμότητα – όσοι είναι πατέρες ενός παιδιού, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν δεύτερο, η επίπτωση μπορεί να φθάνει έως και το 80%.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κιρσοκήλης;

Η κιρσοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά μπορεί να πρωτοεμφανισθεί με την μορφή πόνου στον αριστερό όρχι. Η ένταση του πόνου μπορεί:

  • Να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση μέχρι οξύ πόνο στον αριστερό όρχι
  • Να επιδεινώνεται στην όρθια θέση και ειδικά μετά από αρκετές ώρες ορθοστασία
  • Να ελαττώνεται κατά την κατάκλιση

Σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλου βαθμού κιρσοκήλης σε νεαρά άτομα μπορεί να επηρεαστεί και το μέγεθος του σύστοιχου όρχι.

 

Πότε να επισκεφτώ τον Ουρολόγο;

Όπως έχει αναφερθεί, συνήθως η κιρσοκήλη δεν δημιουργεί έντονα συμπτώματα.

Αν κάποιος ανακαλύψει μια μάζα στο όσχεό του κατά την ψηλάφηση ή δει πως ο ένας όρχις είναι διαφορετικός σε μέγεθος από τον άλλο ή έχει πρόβλημα με τη γονιμότητα ή αισθάνεται βάρος στον αριστερό όρχι μετά από ορθοστασία θα πρέπει να επισκεφτεί τον Ουρολόγο του.

loogo

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κιρσοκήλης;

Σε μεγάλες κιρσοκήλες η διάγνωση μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι. Μεσαίου μεγέθους κιρσοκήλη μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, με τη ψηλάφηση της περιοχής. Αν ένας ασθενής είναι ύποπτο ότι έχει κιρσοκήλη πρέπει να εξεταστεί όρθιος, καθώς η κιρσοκήλη είναι περισσότερο εμφανής σε αυτή τη θέση απ’ ότι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση.

Στις περιπτώσεις αυτές ο Εξειδικευμένος Ουρολόγος ζητά από τον ασθενή να πάρει μια βαθιά ανάσα και να την κρατήσει (δοκιμασία Valsalva). Αν υπάρχει κιρσοκήλη τότε οι σπερματικές φλέβες θα διογκωθούν από την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Μικρές κιρσοκήλες μπορεί να αποκαλυφθούν με τη διενέργεια Doppler υπερηχογραφίας. Στην περίπτωση αυτή γίνεται ουσιαστικά ένα «ειδικό υπερηχογράφημα» στο όσχεο, με το οποίο μετράμε την αιματική ροή μέσα στις σπερματικές φλέβες. Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος του σπερμοδιαγράμματος, καθώς στην κιρσοκήλη έχουμε χαρακτηριστικές αλλοιώσεις την «ολιγοασθενοτερατοσπερμία».

Ανάλογα με το μέγεθος της κιρσοκήλης αυτή διακρίνεται σε

  • Grade 0: Κιρσοκήλη που φαίνεται μόνο με το Doppler οσχεόυ και συχνά αναφέρεται ως υποκλινική κιρσοκήλη.
  • Grade 1: Κιρσοκήλη που μπορεί να ψηλαφηθεί κατά τη δοκιμασία Valsalva.
  • Grade 2: Κιρσοκήλη που μπορεί να ψηλαφηθεί και χωρίς δοκιμασία Valsalva.
  • Garde Κιρσοκήλη που είναι τόσο μεγάλη που είναι ορατή λόγω της διόγκωσης που προκαλεί στο όσχεο.

 

Θεραπεία της Κιρσοκήλης

Εάν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός και η στειρότητα δεν είναι ζήτημα, δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει θεραπεία. Εάν η ενόχληση είναι ήπια  μπορεί να αντιμετωπισθεί η κατάσταση φορώντας ένα αθλητικό εσώρουχο υποστήριξης, κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας ή άσκησης.

Σε περίπτωση που η ενόχληση είναι μεγάλη σε σημείο που επηρεάζεται η καθημερινότητα του ατόμου ή υπάρχει πρόβλημα με τη γονιμότητα τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Με τη χειρουργική θεραπεία της κιρσοκήλης, ο ασθενής θα ανακουφιστεί από κάθε πόνο και ενόχληση.

Για να μάθετε όλα όσα αφορούν την Κιρσοκήλη, απευθυνθείτε στον Χειρουργό Ουρολόγο Σιαφάκα Ιωάννη που έχει μετεκπαιδευθεί στον τομέα της Νευροουρολογίας διαταραχών της ούρησης έως το 2003, στην Ουρολογική κλινική του Massachusetts General Hospital, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

loogo

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956