Θεραπεία Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη;

Η θεραπεία για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη μπορεί να είναι:

Χειρουργική

Να αφαιρέσετε μόνο το διογκωμένο ιστό που πιέζει την ουρήθρα, με τον υπόλοιπο προστάτη να παραμένει άθικτος. Οι τύποι της χειρουργικής επέμβασης είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Εδώ χρησιμοποιείται ενέργεια λέιζερ για να εξαχνωθεί ο προστατικός ιστός, πάλι διαμέσου της ουρήθρας.
  • Διουρηθρική εκτομή του προστάτη με μέθοδο (TURis) πλάσμα. Είναι μια σχετικά νέα μέθοδος, που αποτελεί την εξέλιξη της κλασσικής διουρηθρικής εκτομής του προστάτη. Γίνεται εξάχνωση του ιστού όπως και με το Laser αλλά υπάρχει και η δυνατότητα λήψης βιοψιών. Ο Ιωάννης Σιαφάκας είναι από τους πρώτους ιατρούς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο και συνεχίζει να την εφαρμόζει με επιτυχία στην κλινική του από το 2008.
  • Αντιμετώπιση υπερπλασίας προστάτου με τη μέθοδο της ατμοποίησης. Πρόκειται για την πιο νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της υπερπλασίας, όπου εγχύεται ατμός στον προστάτη μέσω της ουρήθρας με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του σταδιακά μέσα σε 2-3 μήνες. Αποτελεί εναλλακτική της λήψης φαρμάκων και συστήνεται σε ασθενείς που θέλουν να διατηρηθεί η εκσπερμάτισή τους μετά τη θεραπεία.
  • Διουρηθρική τομή του προστάτη (TUIP). Μια διαδικασία που διευρύνει την ουρήθρα με ορισμένες μικρές τομές στον αυχένα της ουροδόχου κύστης (εκεί όπου η ουρήθρα ενώνεται με την ουροδόχο κύστη) και στον ίδιο τον προστάτη.
  • Ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση που απαιτεί εξωτερική τομή, συχνά εκτελείται όταν ο αδένας είναι πολύ μεγάλος, ή όταν η κύστη έχει καταστραφεί και πρέπει να επισκευαστεί.

Φάρμακα

Για συρρίκνωση του προστάτη ή τουλάχιστον να σταματήσει η ανάπτυξη του χωρίς τη χρήση χειρουργικής επέμβασης (φιναστερίδη, saw palmetto), ή για να κάνουν τούς μύες που περιβάλλουν την ουρήθρα χαλαρότερους έτσι ώστε τα ούρα να διέρχονται δια μέσω του προστάτη πιο εύκολα (α-blockers).Μη χειρουργικές θεραπευτικές αγωγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προστατικά stents (UroLift)

Μία διαδικασία κατά την οποία ειδικά stents εισάγονται μέσω της ουρήθρας στην περιοχή που παρουσιάζει στένωση και εκεί εκπτύσσονται, συμπιέζουν και διευρύνουν την ουρήθρα (μόνο σε επιλεγμένα περιστατικά). Είναι μία απλή και αναίμακτη διαδικασία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του.

 

Διαχείριση του τρόπου ζωής για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διατροφικοί παράγοντες. Τροφές και ποτά που περιέχουν σόγια, πράσινο τσάι, ντομάτα, καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να ωφελήσουν τον προστάτη, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Επίσης, η αποφυγή ή μείωση της πρόσληψης αλκοόλ, καφέ, και άλλων υγρών, ιδιαίτερα μετά το δείπνο, είναι συχνά χρήσιμη. Αυξημένος κίνδυνος για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη έχει βρεθεί σε άτομα που έχουν δίαιτα υψηλή σε ψευδάργυρο, βούτυρο, μαργαρίνη, ενώ τα άτομα που τρώνε πολλά φρούτα φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
  • Αποφεύγοντας τα φάρμακα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αποσυμφορητικά και αντισταμινικά μπορεί να επιβραδύνουν τη ροή των ούρων σε ορισμένους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Μερικά αντικαταθλιπτικά και διουρητικά μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα για να εξετάσει την περίπτωση αλλαγής στη δοσολογία, ή τη αντικατάστασή τους αν είναι δυνατόν.

loogo

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 210 99 60 402+30 6983516956