Θεραπεία Κιρσοκήλης

therapeia-kirsokilis

Χειρουργική Επέμβαση για την Αποτελεσματική Θεραπεία της Κιρσοκήλης

Εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία του όρχι (σπάνια) ή αν η κατάσταση προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο), θα συστηθεί η χειρουργική επέμβαση.

Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, εάν αντιμετωπισθεί χειρουργικά η κιρσοκήλη και σε ηλικία μέχρι 32-34 ετών, τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης να βελτιωθούν, δηλαδή οι παράμετροι του σπέρματος, όπως η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, θα είναι πάνω από 75%.

Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που υποστηρίζουν πως εάν υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας τότε η επέμβαση πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από την ηλικία του άνδρα γιατί η αποκατάσταση της κιρσοκήλης επιδρά ευνοϊκά και στην γονιμοποιητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων.

Η κιρσοκήλη μπορεί να διορθωθεί μέσα από μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται απολίνωση σπερματικών φλεβών.

loogo

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956

Για την διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

 • Μικροχειρουργική Απολίνωση

Συνήθως απαιτεί γενική αναισθησία. Στη διαδικασία αυτή, γίνεται μια τομή 2 έως 3 εκ. στο κάτω μέρος της κοιλιάς λίγο πιο πάνω από τον όρχι και ο Χειρουργός Ουρολόγος χρησιμοποιώντας ειδικά μεγεθυντικά γυαλιά ή χειρουργικό μικροσκόπιο που πετυχαίνει μεγέθυνση μέχρι 20 φορές αναγνωρίζει  τις διευρυμένες φλέβες και απολινώνει ξεχωριστά την κάθε μία.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών και υποτροπής της κιρσοκήλης γιατί προστατεύονται έτσι άλλα ανατομικά στοιχεία όπως τα λεμφαγγεία που τις περισσότερες φορές δεν είναι ευδιάκριτα χωρίς την μεγέθυνση. Η απολίνωση των λεμφαγγείων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία υδροκήλης (συλλογή υγρού γύρω από τον όρχι) μετά την επέμβαση. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα και συνήθως μπορεί να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του μέσα σε μια εβδομάδα.

 

 • Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Αποκατάσταση

Είναι μια τεχνική κατά την οποία ο Χειρουργός εισάγει μια λαπαροσκοπική κάμερα  μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, διαμέσου μιας μικρής τομής. Χρησιμοποιώντας την κάμερα για να εντοπίσει τη κιρσοκήλη, ο Χειρουργός απολινώνει με ειδικά εργαλεία τις διεσταλμένες φλέβες.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και η ανάκτηση των δραστηριοτήτων περίπου 2 ημέρες. Τα τελευταία χρόνια με την είσοδο της Ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και ρομποτικά. Συνήθως προτιμώνται αυτές οι δύο χειρουργικές μέθοδοι όταν έχουμε να κάνουμε με αμφοτερόπλευρη κιρσοκήλη, δηλαδή κιρσοκήλη και στον δεξιό και αριστερό όρχι ταυτόχρονα.

 

 • Εμβολισμός

Είναι μια χειρουργική διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Γίνεται κυρίως σε υποτροπή της κιρσοκήλης. Ένας μικρός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται από τη μηριαία έως τη νεφρική φλέβα υπό τοπική αναισθησία και γίνεται έγχυση σκληρυντικής ουσίας στην αρχή της σπερματικής φλέβας. Με τον τρόπο αυτό σταματάει η παλινδρόμηση αίματος και σε παράπλευρες φλέβες που έχουν δημιουργηθεί και ευθύνονται για την υποτροπή της κιρσοκήλης.

 

Υπάρχουν επιπλοκές;

Επιπλοκές της επέμβασης μπορεί να είναι:

 • Υποτροπή της κιρσοκήλης σε ποσοστό 6-8%
 • Δημιουργία υδροκήλης σε ποσοστό 4-7% ( συλλογή υγρού γύρω απο τον όρχι)
 • Πόνος και ευαισθησία στο σύστοιχο όρχι.

Το πόσο σημαντικό είναι η χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης στην ανδρική υπογονιμότητα φαίνεται στα αποτελέσματα μελετών που έδειξαν ότι:

Σε 540 άνδρες με κλινικά ψηλαφητή κιρσοκήλη που υποβλήθηκαν σε μικροχειρουργική απολίνωση σπερματικών φλεβών:

 • Σε 271 ασθενείς υπήρξε μεγαλύτερη από 50% αύξηση του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων
 • Επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη σε ποσοστό 36,6% κατά μέσο όρο 7 μήνες μετά την επέμβαση
 • Από τους υποψήφιους για εξωσωματική γονιμοποίηση( IVFκαι ICSI) 31% έγινε κατάλληλο για σπερματέγχυση (IUI).
 • Από τους υποψήφιους για σπερματέγχυση IUI, 42% έγινε κατάλληλο για φυσιολογική γονιμοποίηση
 • Η μικροχειρουργική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης συντελεί όχι μόνο να αποφευχθεί η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση αλλά και εάν αυτή χρειαστεί να αλλάξει το είδος της προς το λιγότερο επιβαρυντικό για τη γυναίκα.

 Cayan S, Turek PJ.  J Urol. 2002 Apr;167(4):1749-52 .

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά & οριστικά την κιρσοκήλη, κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον Χειρουργό Ουρολόγο Σιαφάκα Ιωάννη. Ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία σε τέτοια περιστατικά και στέκεται δίπλα στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή, έχοντας πάντα ως στόχο την ασφάλεια, τη φροντίδα και την δημιουργία ειλικρινών σχέσεων με τον ασθενή.

loogo

 

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε με τον Dr. Ιωάννη Σιαφάκα:

+30 2109960402+30 6983516956