Αιματουρία

Αιματουρία (Αίμα στα ούρα)

Αίμα στα ούρα: Κατανόηση της αιματουρίας

Η αιματουρία είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει την παρουσία αίματος στα ούρα. Μπορεί να είναι ανησυχητικό να βλέπετε αίμα στα ούρα σας, αλλά είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων τα αίτια της αιματουρίας, πώς διαγιγνώσκεται και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

 

Σε ποιους τύπους διακρίνεται η αιματουρία;

Υπάρχουν δύο τύποι αιματουρίας: η μακροσκοπική αιματουρία και η μικροσκοπική αιματουρία. Η μακροσκοπική αιματουρία είναι όταν τα ούρα εμφανίζονται ορατά κόκκινα ή καφέ, υποδεικνύοντας την παρουσία αίματος. Η μικροσκοπική αιματουρία είναι όταν τα ούρα είναι καθαρά, αλλά το αίμα ανιχνεύεται μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

 

Αιτίες αιματουρίας

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα, όπως:

 • λοιμώξεις
 • πέτρες στους νεφρούς
 • καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών
 • τραύματα στο ουροποιητικό σύστημα

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσδιορίζεται, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Πέραν αυτού ο εντοπισμός της αιτίας συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής κακοήθειας.

 

Αξιολόγηση της αιματουρίας

Εάν έχετε αιματουρία, ο γιατρός σας πιθανότατα θα εκτελέσει μια διεξοδική αξιολόγηση για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού, φυσική εξέταση, εξετάσεις ούρων, εξετάσεις αίματος και μελέτες απεικόνισης όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Εάν δεν βρεθεί η υποκείμενη αιτία μέσω των παραπάνω εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περαιτέρω παρακολούθηση ή πρόσθετες εξετάσεις για να διασφαλίσει ότι η αιματουρία δεν επιμένει ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται παραπομπή σε ειδικό ουρολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

 

Επιλογές θεραπείας για την αιματουρία

Μετά από την αξιολόγηση της αιματουρίας ακολουθεί η εφαρμογή θεραπείας η οποία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, εάν η αιτία είναι λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά ανάλογα με το αντιβιόγραμμα. Εάν η αιτία είναι πέτρες στο ουροποιητικό (νεφρά, ουρητήρες ή κύστη), η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διαχείριση του πόνου και διαδικασίες για την αφαίρεση ή τη διάσπαση των λίθων. Εάν η αιτία είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση σαν πρώτη και άμεση αντιμετώπιση και στη συνέχεια, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην απαιτείται ειδική θεραπεία εάν η υποκείμενη αιτία είναι καλοήθης και δεν απαιτεί περαιτέρω παρέμβαση. Ο ουρολόγος σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας με βάση τις ατομικές σας ιδιαιτερότητες και το ιατρικό ιστορικό.

 

Τι μπορείτε να κάνετε εάν παρουσιάσετε αιματουρία

Εάν παρουσιάζετε αίμα κατά την ούρηση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συστάσεις του ουρολόγου σας για αξιολόγηση και θεραπεία. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών:

 • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι πίνοντας πολλά υγρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και λίθων στα νεφρά.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
 • Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα και αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθήσεις (όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση) που πιθανόν να σας απασχολούν.

 

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιματουρία μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης που απαιτεί άμεση θεραπεία. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Επίμονη ή υποτροπιάζουσα αιματουρία
 • Κοιλιακό πόνο ή πόνο στην πλάτη
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Πυρετό ή ρίγη

 

Συμπέρασμα

Η αιματουρία είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων. Εάν έχετε αιματουρία, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία. Ο ουρολόγος σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας με βάση τις ατομικές σας ιδιαιτερότητες και το ιατρικό ιστορικό. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών παραμένοντας καλά ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας το κάπνισμα και διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

logo

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ιωάννης Σιαφάκας κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ουρολογικής κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και χάρη στην πολυετή εμπειρία του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας με συνέπεια και επαγγελματισμό.